Logo tekst Walk of Grief

Voorbereiden

Voorbereiden

De route

De 75 kilometer lange, glooiende route begint bij vuurtoren de Brandaris en de hoge duinen aan de westkant van Terschelling. Vanaf daar volg je de Waddenzee langs de zuidkant, dompel je je onder in de stilte en wildernis van het oosten, en loop je over het uitgestrekte strand aan de noordkant.

Het waddengebied is niet voor niets uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Het is met haar droogvallende platen een uniek gebied dat steeds opnieuw wordt gevormd door wind en getijden. De eindeloze horizon, de stilte en de duisternis maken het tot een plek die ruimte biedt voor verstilling en bezinning.

 

De route

De etappes

De route is verdeeld in vijf etappes, met als begin- en eindpunt de iconische Brandaris, waarvan de lichtstralen tot ver over het eiland te zien zijn.

We adviseren je om het pad aaneengesloten te lopen, zodat je echt kunt loskomen van je dagelijkse beslommeringen en het pelgrimsgevoel van 'onderweg zijn'  kunt ervaren.

Meer over de etappes

De etappes

Laatste routenieuws

Hieronder vind je een overzicht van eventuele omleidingen, waarschuwingen en tips.

Op verschillende plekken op het eiland staat tijdelijke afrastering voor vee. Meestal kun je er gewoon overheen stappen.

Meer routenieuws

 

Laatste routenieuws

Overnachten

Terschelling heeft een ruime keuze aan accommodaties, waaronder hotels, bed & breakfasts, vakantiehuisjes en campings. Eilander adressen die de Walk of Grief een warm hart toe dragen en steunen, vind je hier

Je kunt ervoor kiezen om met volledige bepakking te lopen en na elke etappe een nieuwe slaapplek te zoeken. Wil je liever één vaste uitvalsbasis? Dan kun je één accommodatie boeken en vanuit daar met de bus, fiets of taxi naar de startpunten van de verschillende etappes reizen.

Lees meer

Overnachten

Vervoer

Rederij Doeksen biedt dagelijks veerdiensten aan tussen Harlingen en Terschelling. Vooraf reserveren is handig. De overtocht met de reguliere veerboot duurt ongeveer twee uur. Voor een snellere reis kun je kiezen voor de sneldienst, waarmee je al binnen 50 minuten op het eiland bent. Let op: op de sneldienst kunnen geen auto's en fietsen worden meegenomen. Harlingen is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer (station Harlingen Haven) of met de auto. Meer informatie over parkeermogelijkheden in Harlingen vind je op de website van de rederij.

Lees meer

Vervoer

Veelgestelde vragen

Hoe schrijf ik me in?

Je kunt de Walk of Grief wandelbox bestellen via de bestelpagina  op deze website. Nadat we jouw betaling hebben ontvangen, sturen we je de box toe. Je bepaalt zelf wanneer je vertrekt en hoe je de tocht invult.

De wandelbox bevat een routegids met praktische informatie, reflectieve teksten en ruimte voor persoonlijke notities, tekeningen en een groeiend gedicht. Hierdoor wordt het echt jouw eigen, unieke exemplaar. Daarnaast ontvang je een insigne gemaakt van waddenklei, met het symbool van de Walk of Grief, en een struinkistje om onderweg natuurschatten in te verzamelen.

Ruimte geven aan rouw is iets wat we onszelf vaak onthouden, bijvoorbeeld vanwege volle agenda’s. De Walk of Grief kan een cadeau zijn aan jezelf, of aan iemand anders. Daarom hebben we de wandelgids, insigne en struinkistje zorgvuldig verpakt in een geschenkverpakking.

De routegids is bedoeld als jouw persoonlijke document om in te schrijven, tekenen en reflecteren. Ook het struinkistje is naar eigen inzicht en behoefte te personaliseren en te vullen. Daarom zijn de wandelboxen individueel samengesteld. Als je samen wilt lopen, kun je natuurlijk meerdere boxen naar hetzelfde adres laten verzenden.

Heb ik veel wandelervaring nodig voor de Walk of Grief?

Je hoeft geen ervaren wandelaar te zijn om de Walk of Grief te lopen, maar het is wel belangrijk dat je goed ter been bent. Het pad heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad volgens wandelapps. De route gaat door glooiend eiland landschap over grotendeels onverharde paden. Houd er rekening mee dat wandelen op zandpaden en het strand meer tijd en energie vraagt dan lopen op verharde wegen.

Kan ik etappes ook in delen lopen?

Je kan ervoor kiezen om een etappe in meerdere dagen te lopen. In de routebeschrijvingen van de gids doen we daar per etappe een suggestie voor. Alleen de laatste etappe is lastig op te delen, maar die is met 11 km korter dan andere etappes.

Wanneer is de beste tijd om te lopen?

De Walk of Grief kun je het hele jaar door lopen, op je eigen moment. Misschien kies je er voor om op een speciale dag te beginnen of op het eiland te zijn, zoals een verjaardag of herdenkingsdag, of een seizoen dat je aanspreekt. Tijdens de zomermaanden, schoolvakanties en grote evenementen kan het wat drukker zijn op het eiland. In de winter is het over het algemeen rustiger, maar met meer kans op neerslag. Voor natte omstandigheden bieden we zonodig een ‘Droge Voeten Variant’. Kijk voor je vertrek even of dat voor jou van toepassing is bij laatste routenieuws.  

Is het de bedoeling dat ik alleen of samen op pad ga?

Het rouwpad kan zowel alleen als samen worden gelopen. Het hangt af van jouw behoefte. Als je alleen op pad gaat, heb je de vrijheid om je eigen tempo te bepalen en is er ruimte voor verstilling en reflectie. Kies je ervoor om samen te lopen, dan biedt dat de mogelijkheid voor verbinding, goede gesprekken en gedeelde ervaringen.

Af en toe zijn er initiatieven zijn om onder begeleiding van een coach in een groep te lopen.  Deze zijn dan te vinden op de verdiepingspagina van onze website.

Kan ik mijn hond meenemen?

In de natuurgebieden van Terschelling zijn honden welkom, zolang ze zijn aangelijnd. Alleen als je hond goed onder appèl staat, mag hij loslopen op het strand en in het bos. Houd daarbij altijd rekening met andere mensen en dieren. Wandelaars, fietsers, ruiters, maar ook geiten, schapen, broedende vogels en zeehonden kunnen schrikken van je hond. Vergeet ook niet om je hondenpoep op te ruimen. Langs de routes vind je afvalbakken.

Is de route gemarkeerd?

Het rouwpad is niet gemarkeerd, behalve op enkele moeilijk te beschrijven punten. Om het landschap niet onnodig te vullen met markeringen, hebben we zoveel mogelijk bestaande knooppuntpalen gebruikt.

We raden je aan om naast de uitgebreide routebeschrijving in de gids, ook gebruik te maken van onze digitale en gebruiksvriendelijke routekaart op je smartphone, die je kunt raadplegen via de QR code in de wandelgids. Zo kun je niet verdwalen.

Wat neem ik mee?

Wij raden aan om alleen essentiële spullen mee te nemen, vooral als je van locatie naar locatie wandelt met al je bagage op je rug. Zorg voor comfortabele kleding in laagjes, stevige wandelschoenen en sokken, een lichte rugzak, een waterfles, snacks, een regenjas, zonnebrandcrème, een tekentang, enkele toiletartikelen en de items uit de wandelbox. Vergeet ook niet om je telefoon, een oplaadsnoer en een powerbank mee te nemen, zodat je altijd gebruik kunt maken van de digitale routekaart (dat kan ook offline). Een pen of kleurpotloden zijn ook handig om gedachten of tekeningetjes achterin de wandelgids vast te leggen. Onderweg nodigen we je uit voor een paar eenvoudige rituelen. Als je daar op in wil gaan is een watervaste stift en (eventueel) zwemkleding handig.

En je bagage is meer dan praktische items. Je kunt ook iets van thuis meenemen dat symbool staat voor je reis of je verlies.

Ik wil graag mijn bagage laten vervoeren, kan dat?

Als je een beperking hebt of het comfortabeler vindt om zonder zware bepakking te lopen, kan het prettig zijn om je bagage te laten vervoeren. Op Terschelling bieden fietsverhuurders bij het huren van een fiets gratis bagagevervoer aan van de haven op West-Terschelling naar je accommodatie en terug. Bagagevervoer tussen verschillende overnachtingsplekken kan op dit moment nog niet. We onderzoeken de mogelijkheden.

Te gast op Terschelling: waar moet ik aan denken?

Terschelling is een gastvrij eiland en we nodigen je uit om ervan te genieten - met respect voor het eilandleven. Dat betekent bijvoorbeeld geen open vuur maken, afstand houden van broedvogels, zeehonden en andere wilde dieren, geen takken afbreken of zeldzame bloemen plukken. Neem je afval mee, en ja, dus ook je wc-papier of een bananenschil.

Is het pad ook te fietsen?

De paden op de route zijn bewust zoveel mogelijk onverhard, met als gevolg dat de route niet te fietsen is.

Ik heb een fysieke beperking, is daar rekening mee gehouden?

Pelgrimeren kan ook in kortere afstanden; het draait niet om het behalen van een doel, maar om het onderweg zijn. Of dat nu 750 meter, 10 kilometer of 75 kilometer is, je kunt de route aanpassen aan jouw mogelijkheden.

Daarnaast zijn er duurzame elektrische terreinvoertuigen van het bedrijf Eco Safari Terschelling beschikbaar waarmee je bepaalde delen van het eiland kunt bezoeken. Zo kun je op een andere manier ook de natuur van Terschelling ontdekken, ongeacht je fysieke beperking.

Is het rouwpad helemaal af?

Nee, en dat is ook niet de bedoeling. Met elke loper wordt de route opnieuw geladen met gedachten, emoties en verhalen, waardoor het pad betekenis krijgt. Echt goed ingebedde paden zijn van ons allemaal. We starten het rouwpad daarom ook met een pioniersfase. De tijd zal leren wat er allemaal gaat veranderen. De wandelroute zelf is echter klaar en kan bewandeld worden.

Ik ben een coach en wil het pad graag gaan lopen met cliënten, kan dat?  

Mooi idee! Neem vooral contact met ons op door een mail te sturen naar info@walkofgrief.nl

We waarderen het als je, naast het aanschaffen van de wandelboxen voor de individuele deelnemers, een vrijwillige donatie wilt doen aan de stichting. De inkomsten worden gebruikt voor de toekomst en het onderhoud van het pad.

Wat als ik graag wil lopen, maar beperkt budget heb?

Elk jaar stellen we een aantal door andere pelgrims gesponsorde wandelboxen gratis beschikbaar. Deze zijn bedoeld voor mensen die het financieel moeilijk hebben, maar toch graag het rouwpad willen lopen. Stuur een e-mail naar info@walkofgrief.nl en laat ons weten dat je hier graag gebruik van zou maken. We doen dit op basis van goed vertrouwen. Op = op!

Tip voor goedkope overnachtingen: Word tegen een kleine vergoeding lid van Stichting Vrienden op de Fiets. Ook wandelaars kunnen hier voor €25,- inclusief ontbijt overnachten (kinderen t/m 12 jaar €14,-). Verder kun je ook voordelig op het eiland verblijven door een kamer te delen bij de Folkshegeskoalle of een plekje op een camping te reserveren.

Ik ben enthousiast over de Walk of Grief en wil het initiatief graag steunen, hoe doe ik dat?

Fijn dat je ons wilt steunen.  Dat waarderen we enorm. Met jouw hulp onderhouden we de route, zorgen we voor coördinatie en wandelboxen, en blijven we werken aan ontwikkeling en programmering.

Met je donatie kun je er bovendien voor zorgen dat iemand met een klein budget tegen ook de Walk of Grief kan lopen. Zo wordt de route beter toegankelijk voor iedereen.  Naar doneren